Halsbånd eller hundesele?

Staffordshire Terrier For A WalkHelt traditionelt har hundeejere for det meste givet deres kæledyr et halsbånd på, når de går tur med dem. Spørgsmålet er herefter, om halsbåndet er den bedste løsning, eller om der findes andre alternativer der måske er bedre for hunden?

Igennem mange år er der udviklet adskillige alternativer til halsbåndet. Disse alternativer varierer i materiale, bredde, tykkelse og i forhold til hvordan halsbåndet låses. Helt grundlæggende kan man dele halsbåndene op i fire forskellige typer:
* Faste halsbånd
* Stødhalsbånd
* Kvælerhalsbånd
* Halv-kvælerhalsbånd

Faste halsbånd

Er placeret fast på hundens hals, men strammer ikke omkring halsen, når hunden eventuelt trækker i snoren.

Stødhalsbånd

Er generelt forbudt i Danmark og er derfor ikke særligt udbredte. Forskning har vist at indlæring ved hjælp af smerte i form af stød, ikke er en god metode til indlæring.

Kvælerhalsbånd

Bruges mest til jagthunde, da lydighed her er en vigtig del af hverdagen. Disse halsbånd er fremstillet i metal. Når hunden trækker i snoren, vil den kvæles en smule, hvorved den lærer ikke at gøre dette.

Halv-kvælerhalsbånd

Er en blidere udgave af kvælerhalsbåndene. Disse halsbånd kvæler stadig, når hunden trækker i snoren, men der er en stopmekanisme, der sikrer, at halsbåndet ikke kan kvæle hunden særligt længe ad gangen.

Seler til hunden

Det mest optimale vil være at man vælger en såkaldt H-sele til sin hund, allerede når den er hvalp. Denne sele er nemlig det bedste for hundens led og knogler, når den udsættes for mange ryk og bratte stop, som følge af at den endnu ikke har lært ikke at rykke i snoren, når den går en tur med sin ejer. Når hunden bliver lidt ældre, kan man herefter ændre til en såkaldt Y-sele. Ved denne type sele koncentreres trækket i stedet mod hundens bryst, der nu er mere udviklet til at stå imod disse tryk.