Stamtavler til hunde

Hvad er en stamtavle?

Hvad er en stamtavleStamtavler er et synligt bevis på hvilken race hunden tilhører, og hvilket slægtskab den har. På en stamtavle kan man således tydeligt se, hvilke hunde den er i familie med, og dermed kan man undersøge slægtskabet mellem hundene på stamtavlen.

Hvorfor har man brug for en stamtavle?

Stamtavlen giver en række fordele. Er man for eksempel ude efter en hund, som har en bestemt genetisk arvemasse, er det muligt at spore dens slægt langt tilbage i tiden for at sikre sig, at disse gener er til stede i tilstrækkelig stor grad. Denne genetiske arvemassen der omtales, kan for eksempel være et bestemt udseende, et bestemt temperament eller en adfærd, der nogenlunde stemmer overens med det, man kan forvente af den givne race.

Derudover kan man sikre sig, at hundens forfædre ikke har en række genetiske sygdomme, som kan være givet videre til den hund som man ønsker at købe. Ved at undersøge den genetiske arvemasse hos en hund, er man mere sikker på hvad man kan forvente af hunden, når den eventuelt bringes ind i familien.

Hvem udsteder, og hvordan udstedes en stamtavle?

Stamtavler kan laves af diverse organisationer, men man bør som hundeejer være opmærksom på, at langt fra alle organisationer har ligeså stor troværdighed som andre, hvorved stamtavlen ikke nødvendigvis har samme værdi uanset hvor den kommer fra. Man bør derfor holde sig til anerkendte organisationer som for eksempel Fédération Cynologique Internationale (FCI), der er blandt de mest anerkendte i hele verden. I Danmark bliver stamtavler fra FCI håndteret af Dansk Kennel Klub (DKK), som blandt andet planlægger avlsrestriktioner og tilbyder uddannelse til hundeejere og opdrættere. DKK er den eneste klub i Danmark der er godkendt af FCI, og er derfor den eneste mulighed, hvis man ønsker at få en FCI-godkendt stamtavle til sin hund.